مدیریت ریسک در کسب و کارها چه مفهومی دارد؟ بدیهی است که در هر کسب و کار و تجارتی، یک سری اتفاقات غیر منتظره رخ می دهد. گاهی اوقات این رویدادها باعث بروز مشکلات و اختلالاتی در سیستم مدیریتی می شود؛ به گونه ای که شاید کار به طور کامل تعطیل شود. در اینجا تعریف مدیریت ریسک به زبان ساده مشخص می شود. در این سیستم مدیریتی سازمان ها و شرکت ها قبل از وقوع حادثه آن را پیشبینی می کنند و خطرات و هزینه های آن را به حداقل می رسانند. بنابراین باید بگوییم در این سیستم مدیریتی تمامی تهدیداتی که برای سرمایه و درآمد یک سازمان مطرح می شود، قبل از وقوع شناسایی و ارزیابی خواهد شد.
مدیریت ریسک که به آن Risk Management نیز می گویند، ریسک های مختلفی را از زوایای متفاوت بررسی می کند. آیا می دانید منظور از این ریسک ها چیست؟ حوادث و بلایای طبیعی، خطاهای مدیریت استراتژیک، بدهی های قانونی و… همگی جزو ریسک هایی هستند که می توانند به یک کسب و کار آسیب بزنند و یا آن را دچار خسارت و ضرر و زیان سنگین کنند.
چرا مدیریت ریسک اهمیت زیادی دارد؟
همانطور که متوجه شدید، مدیریت ریسک در کسب و کارها یک موضوع بسیار مهم است که از وارد شدن ضرر و زیان و خسارت های مختلف به کسب و کار جلوگیری می کند. بنابراین اهمیت این سیستم مدیریتی بسیار زیاد و پررنگ است؛ چرا که تا حد بالایی مانع وارد شدن خسارات و ضرر و زیان به کسب و کار می شود. توانایی درک و کنترل ریسک یک توانایی و مهارت بسیار خاص است. در نتیجه این توانایی مدیران و صاحبین کسب و کارهای تجاری را قادر می سازد تا در رسیدن به اهدافشان، ریسک های متعدد را کنار بزنند.
در Risk Management باید به وجود یک برنامه قوی و موثر اشاره کنیم. این برنامه قوی به سازمان ها و شرکت ها کمک می کند تا تهدیدهای احتمالی را شناسایی کنند. پس از آن راه جلوگیری از وقوع این ریسک ها را شناسایی کرده و در صورت وقوع، چگونه خسارات را به حداقل برسانند. بنابراین مدیریت ریسک در کسب و کارها، به قدرت آن تجارت کمک زیادی می کند. از این رو اهمیت بسیار زیادی دارد. همچنین خوب است تا بدانید Risk Management اهداف مختلفی را دنبال می کند. به این دلیل از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. اهدافی که در این برنامه ریزی ها دنبال می شوند، به شرح موارد زیر هستند:
مدیریت بر اساس بهترین و به روزترین اطلاعات انجام شود.
این سیستم مدیریتی بخش مهمی از فرآیند تصمیم گیری را تشکیل می دهد.
ارزش ایجاد می کند.
تقریبا باید بگوییم بخش اجتناب ناپذیر از فرآیندهای سازمانی است.
شفاف و فراگیر است و تمام عوامل انسانی در آن در نظر گرفته می شود.
نسبت به تغییرات کاملا پویا و پاسخگو است.
می توان ارزیابی در آن را به صورت مداوم و مستمر انجام داد.
فرآیند آن کاملا سیستماتیک و ساختار یافته است.
به صراحت می توان به تمام فرضیات پاسخ قطعی داد.
موثرترین و مفیدترین استراتژی مدیریت ریسک چیست؟
حالا که با تعریف مدیریت ریسک به زبان ساده آشنا شدید، لازم است تا استراتژی های مطرح در این سیستم مدیریتی را نیز بشناسید. به کارگیری این استراتژی ها به یک مدیر کمک می کند تا به خوبی برای ریسک های احتمالی در تجارت مورد نظر، آماده شود و راه مقابله با آنها را نیز بیاموزد. در ادامه شما را با موثرترین و مفیدترین استراتژی Risk Management آشنا می کنیم.
- تعیین معیارهای ارزیابی ریسک
در ابتدا لازم است تا به درک بهتر این برسید که مدیریت ریسک در کسب و کارها چه معنی دارد؟ در این مرحله شما می توانید به خوبی ریسک های مخصوص کسب و کارتان را شناسایی، ارزیابی، تجزیه و تحلیل کنید. بنابراین برای سایر استراتژی ها و برنامه ریزی برای آنها آشنا می شوید.
- شناسایی ریسک
در این مرحله لازم است تا تمامی خطرات و ریسک های احتمالی شناسایی شوند. حتی اگر احتمال وقوع آن بسیار کم باشد، باز هم لازم است تا شناسایی شود و در برنامه قرار بگیرد. این ریسک ها شامل مواردی هستند که تاثیرات منفی برای شرکت به همراه دارند.
- تحلیل کردن ریسک
آیا می دانید موثرترین و مفیدترین استراتژی مدیریت ریسک چیست؟ تحلیل کردن آن ریسک! در این بخش لازم است تا هر یک از ریسک های احتمالی به خوبی تحلیل شوند، احتمال وقوع آن بررسی شود، عواقب آن و تاثیراتی که بر روی پروژه دارد نیز به خوبی تحلیل شوند. در حقیقت باید هر یک از ریسک ها و تهدیدات، از زوایای مختلفی مورد بررسی قرار بگیرند.
- بررسی و ارزیابی ریسک
در این مرحله شرکت باید در مورد قابل قبول بودن ریسک های تعیین شده تصمیم بگیرد.
- به حداقل رساندن ریسک
بخش مهمی از Risk Management به این مرحله اختصاص دارد. در اینجا ریسک هایی که احتمال وقوع آنها بیشتر است، ارزیابی می شوند و برنامه ای برای کنترل و کاهش آنها تنظیم می شود.
آشنایی با انواع ریسک
حالا که متوجه شدید Risk Management یا مدیریت ریسک چه مفهومی دارد، خوب است تا با انواع ریسک ها نیز آشنا شوید. به زبان ساده تر باید بگوییم ریسک یعنی شانس خوب یا شانس بد که ممکن است رخ دهد. در هر تجارت و کسب و کاری، تعریف ریسک متفاوت است. به همین منظور نیز لازم است تا انواع ریسک را به سه دسته تقسیم کنیم:
- ریسک تجاری
این نوع ریسک همانطور که از نامش پیداست، توسط شرکت های تجاری انجام می شود. هدف از انجام این رسیک با حداکثر رساندن سود و سهام شرکت است.
- ریسک مالی
ریسک مالی انواع مختلفی دارد. ریسک بازار، ریسک اعتباری، ریسک نقدینگی، ریسک عملیاتی و ریسک قانونی از انواع ریسک های مالی به حساب می آیند. این نوع ریسک همانطور که از نامش پیداست، ضرر مالی شرکت ها را تعریف می کند. ممکن است این ضرر به دلیل بی ثباتی بازار، تغییر قیمت سهان، تغییر نرخ ارزها و سایر موارد دیگر اتفاق بیفتد. در حقیقت این نوع ریسک بیشتر بر نوسانات بازار تاکید دارد.
این مطلب ادامه دارد…