مدیریت بازاریابی و فروش، یک استراتژی برای نیاز های بازاریابی شماست. در حقیقت، مدیریت فروش و بازاریابی به بهبود شانس موفقیت شما در بازاریابی کمک می کند. همچنین از ابزار ها و استراتژی هایی برای تجزیه و تحلیل و برآورده کردن نیاز و افزایش رضایت مشتری، بهره می گیرد. در این مقاله قصد داریم با شما درباره ی مفاهیم زیادی از جمله مدیریت بازاریابی چیست؟، مزایای بازاریابی چیست، تفاوت مدیریت بازاریابی و فروش با بازاریاب و بازاریابی و مدیریت بازار صحبت کنیم. پس اگر در حال توسعه کسب و کارتان هستید، این مقاله را از دست ندهید.
مدیریت بازاریابی چیست؟
درک این موضوع که مدیریت تبلیغات و بازاریابی، چیزی بیش از بازاریابی است برای اغلب مردم مشکل می باشد. پیش از هر چیزی، باید بدانیم که اصلا مدیریت بازاریابی چیست؟ خود کلمه بازاریابی، یعنی نوعی تبلیغات. حال، مدیریت بازاریابی و فروش به مجموعه فعالیت ها و اقداماتی گفته می شود که برای برنامه ریزی، اجرا، تحلیل بازار و رقبا، استراتژی های قیمت گذاری ، نظارت بر پروسه بازاریابی و…. یک کسب و کار انجام می شود. منظور از تحلیل بازار بررسی وضعیت بازار، شناخت نیاز ها و درخواست های مشتریان، تعیین بازار هدف، یافتن فرصت ها و تهدیدها ی بازار و ….. است.
به عبارت دیگر مدیریت اصل بازاریابی، علم و هنر حفظ مشتری است که با فراهم کردن سطوح مناسب، بستر را برای رضایت مشتری و تصویر سازی بهتر از برند فراهم می سازد. مدیریت بازار و بازاریابی، نسخه توسعه یافته بازاریابی است با این تفاوت که عمده تمرکز مدیریت پروسه بازاریابی بر روی اجرا است. هدف از بازاریابی، برقراری انسجام و جهت گیری مناسب اقدامات بازاریابان است.
مزایای مدیریت بازاریابی چیست؟
پاسخ به این سوال که مزایای مدیریت بازاریابی چیست در 8 مورد زیر، خلاصه می شود:
- بهبود روابط مشتریان: مدیریت فروش و بازاریابی با شناخت کامل نیاز های مشتری و ارائه خدماتی که به نیاز آن ها پاسخ می دهد به کسب و کار ها کمک می کند تا ارتباط نزدیک تری با مشتریان خود داشته باشند. با استفاده از مدیریت مارکتینگ و فروش، کسب و کار ها می توانند مشتریان وفاداری را از آن خود کنند.
- بالا رفتن نرخ فروش: با بهبود عملکرد بازاریابی، کارفرما می تواند تصویر بهتری را از برند خود ارائه دهد. همچنین شناخت درخواست بازار، باعث افزایش نرخ فروش و در نتیجه بالا رفتن میزان سود می شود.
- بهبود شناخت بازار: وقتی بررسی های عمیقی روی بازار اعمال شود در نتیجه بازاریابان به درک بهتری از نیاز ها می رسند. این موضوع سبب می شود تا با اجرای استراتژی های مناسب به بالاترین میزان سود، دست یابند.
- افزایش شناخت برند: همانطور که در بالا هم اشاه کردیم، مدیریت بازاریابی در افزایش شناخت برند موثر است که در ادامه، سبب افزایش اعتماد مشتریان به برند نیز می شود.
- ارتقای توانایی رقابتی: مدیریت پروسه بازاریابی می تواند با تحلیل های دقیق و بکار گیری استراتژی های نوین، توانایی رقابتی خود را بالا ببرد و به رقابت با رقبا بپردازد.
- بهینه سازی کمپین های بازاریابی: مدیریت فروش و بازاریابی به بهینه سازی و ارتقای کمپین ها، کمک شایانی می کند.
- بهبود استراتژی بازاریابی: بازاریابی و مدیریت آن با بهبود استراتژی های استفاده شده در بازاریابی، باعث رسیدن به موفقیت و کنار زدن رقبا می شود.
- الویت بندی محتوا ها: با الویت بندی محتوا های رسانه ای به حفظ ارزش های یک برند، کمک می کند.
مدیریت استراتژی بازاریابی به چه معناست؟
اگر قصد مدیریت استراتژی های بازاریابی را دارید، باید بگویم که بهتر است اول به سراغ بررسی بازار و شناخت دقیق مشتریان بروید. بعد از تحقیقات کامل در این حیطه، سپس می توانید با توجه به نتاج بدست آمده از بررسی های انجام شده، استراتژی هایی متناسب با آن را به کار گیرید. مرحله بعدی، مرحله اجرا است. بعد از اینکه تعیین هدف و انتخاب استراتژی مناسب انجام شد، باید استراتژی مورد نظر را اجرا کرد. این مرحله، شامل اقداماتی از جمله عرضه محصولات، تعیین قیمت، تبلیغات، خدمات پس از فروش و .. است. مرحله آخر، ارزیابی و بررسی عملکرد استراتژی های به کار گرفته شده است. یعنی اینکه شما باید بر اساس بازخورد و رفتار مشتری، نکات قوت و ضعف استراتژی خود را پیدا کنید.
مدیریت استراتژی بازاریابی، یک پروسه مداوم است. به این معنا که باید دائما عیب یابی و بروزرسانی شود تا با نوسانات بازار، همگام باشد. نکته مهم، این است که مدیریت استراتزی بازاریابی برای همه کسب و کار ها یکسان نیست. بنابر این، استراتژی های بازاریابی و حتی مدیریت آن باید بر اساس ویژگی های هر کسب و کار تعیین شود.
تفاوت بین مدیریت بازاریابی و بازاریابی
بازاریابی و مدیریت آن، دو مفهوم جدا هستند که به هم وابستگی هایی دارند. با توجه به تعریف بازاریابی، فعالیت هایی مانند جذب و نگهداری مشتریان، طراحی و تولیدات محصولات، تبلیغات و فروش محصولات به عنوان فعالیت های بازاریابی، شناخته شده اند. اما مدیریت فروش و بازاریابی به مدیریت استراتژی ها، ترفند ها، هماهنگی ها، تعیین بودجه، نحوه فروش و مواردی از این قبیل اشاره دارد. به طور خلاصه می توان این طور گفت که بازاریابی شامل فعالیت های تبلیغاتی و فروش است در حالی که مدیریت بازاریابی، مدیریت اقدامات بازاریابی و استراتژی هاست. با ترکیب این دو مفهوم، کسب و کار ها می توانند رشد کنند و عملکرد برند خود را توسعه دهند.
چطور مدیر بازاریابی شویم؟
- مدرک لیسانس بگیرید: برای اینکه بتوانید در زمینه بازاریابی و مدیریت آن فعالیت کنید، باید مدرک لیسانستان را در یکی از زمینه های مرتبط، دریافت کرده باشید. از آنجایی که جایگاه مدیریت امور بازاریابی، جایگاه بالا و ارزشمندی است؛ بدون مدرک تحصیلی مناسب، رسیدن به این هدف امکان پذیر نیست.
این مطلب ادامه دارد…