مدیریت ذاتی است یا اکتسابی؟ در رابطه با این موضوع نظرهای گوناگونی ارائه شده است. برخی از ویژگی ها و توانایی های مدیریت و رهبری کاملاً ذاتی هستند و تقدیر الهی آنها را توصیف میکنند. مبنی بر اینکه شخصی را برای رهبری کردن و مدیریت کردن خلق میکنند و برخی از افراد هم بر اکتسابی بودن صفات مدیریت تکیه خواهند کرد.
برخی از خصوصیاتی چون شهامت، صبر، تواضع، سلامت جسمی، تحمل، شجاعت، قوت، اراده، هوش بالا و مصمم بودن از جمله مواردی هستند که در افراد به عنوان عامل مدیریت و رهبری شناخته شدهاند.
مدیریت ذاتی است یا اکتسابی؟ با توجه به این موضوع بعضی از صفات مدیریتی بر اثر تجربه تکامل پیدا خواهند کرد که کاملاً اکتسابی می باشند.
اما از طرفی هم افرادی دارای هوش بالا هم هستند ولی در مقابل نمیتوانند کاملاً با دیگران ارتباط برقرار کنند. البته افرادی هم از این دست بوده اند که در کار مدیریت هیچ نقشی نداشته اند ولی خب چنین صفاتی را دارا بوده اند.
مدیریت ذاتی است یا اکتسابی؟ بنابراین می توان گفت که مدیریت و رهبری صرفاً ذاتی نیستند. درست است که ذاتی بودن برخی ویژگیهای مدیریت کاملاً نادیده گرفته شده است؛ اما باز هم نمی توان منکر این موضوع شد.
زیرا در برخی از زمینه ها استعدادها و قابلیتها به مدیریت و رهبری میپردازند. پس داشتن استعداد شناخت و یادگیری و تطابق بودن با محیط اطراف می تواند عاملی برای کسب موفقیتهای بیشتر در مدیریت صحیح محسوب شود.
مدیریت چیست؟
مدیریت ذاتی است یا اکتسابی؟ با توجه به این سوال می توان تعریف مدیریت را این چنین بیان کرد؛ به طور کلی مدیریت یعنی به نتیجه رساندن کاری است که کاملاً اصولی و حساب شده پیش برود. البته در اختیار داشتن امکاناتی، مدیریت به نحو احسنت شکل خواهد گرفت. این امکانات می تواند شامل: نیروی انسانی، پول و سرمایه، ارتباطات و هر آنچه که میتواند به ذهن شما خطور کند باشد.
مدیریت ذاتی است یا اکتسابی؟ برخی این عقیده را دارند که مدیریت فقط انجام دادن کار توسط دیگران است که کاملاً من با این موضوع مخالف هستم. چون افرادی که کاملاً راحت طلب هستند این تعریف را بسیار دوست خواهند داشت.
بنابراین یک مدیر خوب و با تجربه یک منبع و یک امکان به شمار خواهد آمد که میتواند امور کارها را به نتیجه برساند.
رهبری ذاتی است یا اکتسابی؟
رهبری ذاتی است یا اکتسابی؟ با توجه به بخش قبل تمام مواردی که برای مدیریت اشاره کردیم؛ برای رهبری هم که ذاتی است یا اکتسابی میتوان این موارد را نیز اشاره نمود.
به طور کلی می توان از جمله ویژگی هایی که در مدیران و رهبران آنها را شاهد بود به موارد زیر اشاره کرد:
- برونگرایی
- هوش بالا
- اعتماد به نفس
- دلسوزی.
در برخی از جوامع یکی از مشکلات اساسی که با آن روبرو هستند در زمینه آموزش مدیریت است. طرز تفکر این جوامع بر این اساس است که مدیریت کاملاً امری ذاتی و فطری می باشد و اصلاً نیازی به آموزش نخواهند داشت. در صورتی که اصلاً اینطور نیست و این تفکر کاملاً نادرست و زیان آور است. چه بسا که بخواهید در مدیریت آموزشی این تفکر را استفاده کنید. نکته مهم دیگری که در رابطه با مدیریت و رهبری ذاتی است یا اکتسابی دریافت خواهیم کرد که موفق بودن در رهبری و مدیریت فقط به خصوصیات فردی اکتفا نخواهد کرد. بلکه به ویژگی های زیردستان و درک عوامل موثر بر آنها و حتی محیط، مرتبط خواهد بود.
کسب مهارت
مدیریت ذاتی است یا اکتسابی؟ به طور کلی در جواب این سوال می توان گفت که مدیریت کاملاً اکتسابی خواهد بود. چه بسا فرد بی استعدادی هم ممکن است در بین همه انسان ها برای تبدیل شدن به یک مدیر خوب شاید آخرین نفر احتمالی در نظر گرفته شده باشد. اما اگر به طور صحیح آموزش های لازم را ببیند و از خدمات مدیریت حرفهای برخوردار باشد و تمرین و تمرین و تکرار و تکرار کند در گذر زمان و با تحمل سختی ها و کسب تجربه می تواند به مدیری خوب تبدیل شود.
البته در این مورد افرادی کاملاً موافق و افراد دیگر کاملاً مخالف خواهند بود. می توان گفت که انسان ها توانایی بی حد و مرزی خواهند داشت. بنابراین می توانند با کنترل بر عملکرد و تفکر خود هر مانعی را از جلوی خود بردارند. البته در این میان می توان توانایی و استعداد افراد را به میان کشید که در ادامه به استعداد ذاتی است یا اکتسابی خواهیم پرداخت. فردی که استعداد بالایی داشته باشد مسلماً در فرایند آموختن خیلی سریعتر از افراد دیگر میتواند به موفقیت برسد.
رهبری ذاتی است یا اکتسابی؟
در جواب این سوال می توان گفت که رهبری کردن کاملاً یک صفت ذاتی نخواهد بود و کاملاً اکتسابی است. البته افراد می توانند در طول زمان این خصوصیات را در خود پرورش و ارتقا دهند.
خودآگاهی
رهبری ذاتی است یا اکتسابی؟ خوب در وهله اول باید گفت که رهبری با خودآگاهی شروع خواهد شد. بنابراین رهبران با آگاه بودن از خصوصیات شخصیت، سبک و نقاط ضعف و ارتباط برقرار کردن می توانند بر دیگران تاثیر بسیار بالایی داشته باشند. بنابراین رهبری که خودآگاهی داشته باشد کاملاً می تواند توانایی بالقوهای بر روی افراد دیگر داشته باشد.
توانمندسازی
توانمندسازی دیگران یکی از موارد بسیار مهم در رهبری کردن است. بر همین اساس رهبران باید توانایی توانمندسازی هم خود و هم دیگران را داشته باشند. به این صورت که کمک تخصصی به آنها بکنند.
به همین خاطر توانمندسازی این قدرت را به افراد میدهد تا بتوانند بر حس ناتوانی خود غلبه نمایند.
رهبری ذاتی است یا اکتسابی؟ مهارت های هر رهبر به چه صورت است؟ آیا افراد با خصوصیات رهبری به دنیا می آیند؟ یا اینکه می توان این ویژگیها را آموخت؟ هر فردی که رهبری می کند قبل از اینکه علم و مهارت آن را آموزش ببیند بایستی بدانید که رهبری کردن یک هنر است. برخی نیز بر این عقیده باور خواهند داشت که رهبری کردن و آموختن هنر در خون فقط یک نفر هست و یا نیست!
این مطلب ادامه دارد…